Drie typische streekgerechten uit Bergen en waar je ze kunt proeven
1. Persetorsk (geperste kabeljauw uit Bergen)
Een bekend gerecht waarbij kabeljauwfilets worden ingewreven met zout en suiker, vervolgens geperst en stevig van structuur. Traditioneel geserveerd met erwtenpuree, botersaus, wortel en aardappelen
Waar te eten:
Bien Basar – dit restaurant serveert persetorsk het hele jaar door in een klassiek historisch kader.
Bryggeloftet & Stuene, Fjellskål, Fish Me, Frescohallen, Social Bar & Bistro in Clarion Hotel Admiral – serveren allemaal dit gerecht, vooral rond januari (
2. Plukkfisk
Een hartig gerecht van stukjes vis (meestal kabeljauw of schelvis) gemengd met aardappelpuree en soms bacon of ingelegde groenten.
Waar te eten:
Restaurant Admiral in Clarion Hotel Admiral biedt moderne twists op plukkfisk en vissoep in gezellige omstandigheden met uitzicht op de haven.
Bien Basar serveert ook dit gerecht als onderdeel van hun “dagmenu” met huiselijke Noorse klassiekers zoals plaske-balletjes, raspeballer en sosekjøtt.
3. Bergenske vissoep (Bergen fish soup)
Een romige, rijke vissoep met witte vis, visballen en groenten in een melk- of roombasis.WikipediavisitBergen.cominghams.co.uk
Waar te eten:
Pingvinen (gastropub) – wordt geprezen om zijn vissoep en plukkfisk; een populaire plek onder locals en toeristen.
“For a cheaper option Pingvinen has a nice fish gratin, and their Plukkfisk is also very good” – en meerdere recensenten noemden vissoep als aanrader
Wesselstuen – in het hart van Bergen, in een authentiek en sfeervol restaurant; biedt Bergenske vissoep als lunch- en hoofdgerecht
Restaurant Admiral – hier krijg je een moderne versie van de vissoep, met lokale garnalen en verse ingrediënten.strawberryhotels.com