Bezienswaardigheden
Een bezoek aan de beroemde Dunn's River Falls, trips per bamboevlot op de Martha Brae of Rio Grande, een bootsafari door de moerassen van Black River, of bezoek de Dolphin's Cove nabij Ocho Rios, een junglewandeling naar de Mayfield watervallen en een jeepsafari door het wuivende suikerrietland achter Negril zijn een aantal zeer populaire excursies. Daarnaast mag uiteraard een bezoek aan een lokale rumstokerij niet ontbreken.
Kingston, Montego Bay, Ocho Rios, Uitgaansmogelijkheden, Dunn's River Falls
Wetenswaardigheden
Elektriciteit
Kleding
Reisleiding
Bevolking, Cultuur & Religie van Jamaica
Bevolking
'Out of many, one people', oftewel 'uit verschillende, één volk'. Dit is de slogan van Jamaica. Er is waarschijnlijk geen enkel land ter wereld dat door zijn geschiedenis een zo grote mix aan rassen heeft. De eerste Jamaicanen waren de Arawak-indianen. Op 4 mei 1494 ontdekte Christopher Columbus Jamaica, waarna de Spanjaarden die Columbus bevrijdden zich op het eiland vestigden. In 1655 veroverden de Britten Jamaica, waarna het eiland één van de belangrijkste Engelse slavenkolonies in het Caraïbisch gebied werd. Het eiland werd verdeeld in grote plantages en om deze te onderhouden brachten de Engelsen slaven van de Fanti en Ashanti stammen, het tegenwoordige Ghana, naar Jamaica. Maar ook slaven van de Ibo en Yoruba stammen uit West Afrika, het tegenwoordige Nigeria. Ruim 80% van de Jamaicaanse bevolking is dan ook afkomstig uit West-Afrika. Met de verovering door de Engelsen gaven de Spanjaarden 'hun' slaven de vrijheid en wapens terug. Deze in vrijheid gestelde slaven of Maroons vluchtten de bergen in en leefden daar lange tijd, tot op de dag van vandaag. Na de slavernij brachten de Britten Chinezen en Indiërs naar de plantages om het werk over te nemen. De huidige bevolking bestaat uit mensen van Afrikaanse, Arabische, Chinese, Europese en Indische afkomst. 4 à 5 procent van de totale bevolking bestaat uit de zogenaamde 'Rastafari' ;opvallende verschijningen die te herkennen zijn aan hun 'dreadlocks' (lange, in dunne vlechten gedragen haar) en wollen mutsen in de kleuren zwart, rood, geel en groen. Ze zijn zeer gelovig, sociaal en familiair en veelal vegetarisch. Jamaicanen zijn van nature erg spontane mensen. Dit kan zowel positief als negatief op je overkomen. Als toerist kun je je het beste open en vriendelijk opstellen. Vooral grappige opmerkingen worden gewaardeerd en die maken je tot een graag geziene gast op het eiland. Bedenk wel dat Jamaica een arm land is. In de ogen van de Jamaicanen ben je rijk en veel Jamaicanen willen daarom graag iets aan je verdienen. Jamaica telt circa 2,9 miljoen inwoners.
In Jamaica leven West-Afrikanen, Chinezen, Indiërs, Arabieren en Europeanen.
Aantal inwoners van Jamaica is 2.900.000
Cultuur
Een bijzondere religie op Jamaica is het Rastafari. Hun geloof is gebaseerd op de goddelijkheid van de laatste keizer van Ethiopië, die Haille Selassie werd genoemd. Zijn echte naam was Ras Tafari, oftewel Prins Tafari. De Rasta's zien zichzelf als uitverkorenen volk in ballingschap. Hun god heet 'Yah' en zal hen op een dag naar het beloofde land, Ethiopië, terugvoeren. Back to Africa. Het leven van de Rastafarians is een geweldloos protest tegen de onderdrukking. Daaruit is de belangrijkste muziekontwikkeling uit het Caribische gebied ontstaan: de reggae. Deze muziek dient als levenshulp, geeft troost en stelt sociale misstanden bloot. Er zijn twee grote Rastafari-groepen;de oudste groep, de Bobodreads, leeft in de heuvels ten oosten van Kingston. Ze komen zelden naar de stad en hebben hun haar in tulbanden gewikkeld. De tweede groep, de Twelve Tribes, trekt vooral de jongere, politiek gerichte rasta's aan. Tot deze groep behoorde Bob Marley. De kleuren van de Ethiopische vlag zijn: rood, geel en groen. Ook de kleuren van de Rasta's en de reggaemuziek. Jamaica heeft de meeste kerken per vierkante kilometer in de wereld en staat om die reden in het Guinness Book of Records. Een absolute ervaring is het bijwonen van een swingende 'gospel' kerkdienst. Jamaicanen zijn van nature spontane mensen en houden van sport. In de namiddag, als de zon wat lager staat en het wat koeler is geworden, zie je dat er overal een potje voetbal wordt gespeeld. De Jamaicanen zijn dan ook trots op hun 'Reggae Boyz', de bijnaam voor het internationale voetbalelftal dat in 1998 voor de eerste keer aan de Wereldcup deelnam. Cricket, de Britse variatie van honkbal, wordt ook op elke straathoek gespeeld. Jamaica speelt mee op het hoogste niveau en is vertegenwoordigd in het West Indies team. Ook atletiek speelt een grote rol op Jamaica. Bekende namen: Usain Bolt, Asafa Powell, Merlene Ottey, James Beckfort en Deon Hemmings. Verder zijn er regelmatig paardenraces, polowedstrijden, golftoernooien, en in het najaar diepzee-vistoernooien. Een bijzondere Jamaicaanse sport is de 'Push Cart Derby'. Met zelfgebouwde karretjes wordt er van de berg af geraced met gevaar voor eigen leven. Uit deze sport is het Jamaicaanse bobsleeteam ontstaan, bekend van de film 'Cool Runnings'. Jamaicanen worden over het algemeen niet graag gefotografeerd. Als je mensen wilt fotograferen, vraag het dan even. Sommigen vinden het goed, anderen vragen geld en sommigen weigeren. Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan een unieke ervaring en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan.
Jamaicanen zijn van nature erg spontane mensen.